Kennismaking met Cisca

De heuvels rondom het dorp Gyümölcsény in Hongarije zijn prachtig. Ciska Ontdekte bij toeval een Boerderij met  een aantal kleine verwaarloosde wijngaarden. Dit vroeg om herstel in oude glorie en zij wist meteen dat ice dat wilde doen. “De plek heeft mij gekozen”. Op deze paradijselijke plek maak ik mijn droom waar: samen met mensen uit het dorp ontwikkel en exploiteer ik het wijngoed Hegyem, Hongaars voor ‘mijn berg’.

“ik raakte op slag verliefd op de plek boven op de berg Szőlőhegy”.

“ik raakte op slag verliefd op de plek boven op de berg Szőlőhegy”. In 2005 zijn we gestart met ongeveer een halve hectare grond die bij­na voor de helft beplant was met rode en witte druivenstokken. Inmiddels is 1,2 hectare beplant en in productie. In 2016/2017 planten we opnieuw ca 1.000 wijnstokken. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de investeringen van de Vrienden van Hegyem. De opbrengst van de ranken neemt jaar na jaar toe, maar we houden de kwaliteit van de druiven nauwlettend in de gaten. Kwaliteit gaat bij ons voor kwantiteit.

Inmiddels alweer 15 jaar geleden stond ik in de heuvels van Zuid-west Hongarije en bekeek ik het land dat bij de boerderij hoorde. Sindsdien ben ik de trotse bezitter van een klein wijngoed, Hegyem geheten, Hongaars voor ‘mijn berg’. Samen met mensen uit het dorp hebben we de oude vervallen wijngaarden in ere hersteld. Nu, in 2017 staat Hegyem op de vinologische kaart. Meer en meer mensen herkennen en erkennen de wijnen.

Ghvino.nl | Cisca Ansem

Hegyem is sinds 2015 officieel een Biologisch werkend wijngoed. Voor deze arme regio vormt Hegyem economisch impuls van betekenis. Tientallen jaren geleden, voor de communistische tijd, was het hier volgens de overlevering een bekend wijngebied waar echte kwaliteitswijn werd gemaakt. Ze zijn hard op weg om met Hegyem opnieuw die herkenning en erkenning te krijgen. Mooie biologische wijnen, werkgelegenheid en een droom waarmaken in een werkelijk prachtige omgeving. 

Biologische wijn weetjes

  • Wist je dat bij biologische wijnbouw het vooral belangrijk is preventief te werken?
  • Dat het gaat om een luchtige loofwand waar de wind goed doorheen kan en eventuele nattigheid snel droogt?
  • Dat het gaat om een gezonde balans in de grond van bacteriën en schimmels?
  • Wist je dat de onderbegroeiing in de biowijngaard belangrijk is voor die gezonde balans en ook zorgt voor de groei van de druivenplanten?
  • Wist je dat veel lieveheersbeestjes in de biowijngaard zorgen voor de continue opruiming van ongewenste luizen en mijten?