Wijngekken.nl – een neus voor goede wijn

De drie heren van wijngekken.nl (Chris, Martin en Ed) hebben een blog waar je niet alleen de laatste nieuwtjes en weetjes over wijn kunt vinden, maar ze proeven ook graag wijnen. In de afgelopen jaren hebben ze al honderden wijnen geproefd en beoordeeld, ze weten waar ze het over hebben!

Georgische wijnen zijn voor velen nog onbekend, de druivensoorten (Saperavi, Rkatsiteli, Kisi, Mtsvane etc.) en regio’s (Kakheti, Svaneti etc.) dragen namen welke niet alleen moeilijk te lezen zijn maar ook weinig houvast geven om te bepalen of het een lekkere wijn is. Nu hebben vele van onze wijnen een Vivino score ter referentie, dat geeft al weer hoe de wijn geproefd wordt door anderen. Omdat smaak natuurlijk heel individueel is, weet je nooit zeker of de wijn jou ook zo gaat bevallen als de vorige die hem beoordeeld heeft op Vivino.

Om deze reden hebben wij de heren van Wijngekken gevraagd ons een handje te helpen. Wij laten onze wijnen door hen proeven, zodat zij een objectieve recensie erover kunnen schrijven. Ondanks dat je de wijn zelf dan nog niet geproefd hebt, geeft dit je wel inzicht in wat je kunt verwachten. En in het geval van de goede Qvevri wijnen in ons assortiment: dan weet je waarom je een paar euro’s meer betaald voor een echte smaakervaring. Mocht je de wijnen toch zelf eerst willen proeven, met enige regelmaat organiseren wij kleinschalige wijnproeverijen, en zijn ook beschikbaar voor wijnproeverijen op locatie en evenementen. Lees hier meer over de mogelijkheden.

Wanneer een wijn door Wijngekken beoordeeld is, dan is de score herkenbaar door het wijngekken.nl logo:  . Daarnaast staat er dan een link naar de proefnotitie, neem even rustig de tijd om deze door te lezen. Informatie over hun puntensysteem, vind je hier. En het is ook zeker de moeite waard om op hun pagina rond te neuzen naar allerlei leuke wijnfeiten en weetjes!

De volgende wijnen zijn inmiddels beoordeeld door wijngekken.nl:

Beschikbaar:

  • Tchotiashvili Kisi 18,4/20, Gouden medaille, lees de proefnotitie “…de smaak is wonderbaarlijk rond met prachtige complexe tonen. Ook hier de mooie frisheid en de complexe qvevri tonen…”
  • Tchotiashvili Mtsvane 17,9/20, Gouden medaille, lees de proefnotitie “…Wat een ervaring is deze qvevri orange wijn. Ik heb al eerder qvevri Mtsvane geproefd maar dit is zeer speciaal…”
  • Baia’s wine Tsiska-Krakhuna-Tsolikouri 17,6/20, Bronzen medaille, lees de proefnotitie “…Eigenlijk zit alles in deze wijn wat je wil hebben: structuur, complexiteit, kracht, subtiliteit en daarnaast ook nog frisse fruittonen met een prachtige zuurgraad…”  
  • Dato Chikhladze’s Marani Mtsvane-Rkatsiteli, 17,2/20, Zilveren medaille, lees de proefnotitie“…Het dikke fruit van de Mtsvane en het frisse fruit van de Rkatsiteli maakt een mooi paar, zeer charmant en complex…”
  • Winiveria Saperavi 17/20, 4 out of 4 stars sterren, lees de proefnotitie
   “…Winiveria Saperavi 2013 is een prima kwaliteitswijn op alle fronten. Mooi genuanceerd hout dat perfect aansluit bij het rijpe kersengenot…”
  • Vinoterra Saperavi, 16,8/20, Bronzen medaille, lees de proefnotitie
   “…een forse, kolossale mannelijke wijn. Dit is zwaar dik sap van de Saperavi Druif. Een druif die garant staat voor dit type wijnen…”
  • Vinoterra Kisi, 16.7/20, Bronzen medaille, lees de proefnotitie
   “…Een fantastische wijn, dat vind ik van deze Vinoterra Kisi Qvevri. Een mengeling van vers en gedroogd fruit en daarbij nog een mengeling tussen witte wijn en rode wijn….”
  • Dakishvili Red, 16,5/20, 3.5 out of 4 stars sterren, lees de proefnotitie
   “…een stoere, robuuste en wat boerse wijn. Geen makkelijke doordrinker maar ééntje om rustig van te genieten. Uitstekende kwaliteitswijn uit Georgië!…”
  • Vita Vinea Saperavi, 16,2/20, 3 out of 3 stars sterren, lees de proefnotitie
   “…Alweer een Saperavi die mij overtuigd heeft. Samen met de Qvevri is het een fantastische en complexe wijn geworden…”
  • Dakishvili Amber, 16,1/20, 3 out of 3 stars sterren, lees de proefnotitie
   “…omdat dit duidelijk een kwaliteitswijn is van niveau. De wijnkennis van de familie proef je bij elke slok…”
  • Tavankari Saperavi, 16,1/20 3 out of 3 stars sterren, Bronzen medaille, lees de proefnotitie
   “…Complexiteit die je kunt vergelijken met de top van Bordeaux. De Tavankari Saperavi is vriendelijk en robuust tegelijk. Een must have voor de gevorderde wijndrinker…”
  • Kolkha Mtsvane 15,8/20, Zilveren medaille, lees de proefnotitie
   “…vooral de combinatie tussen de vettigheid, de wonderbaarlijke zuren en de aromatische kruidigheid doet het goed en maakt deze wijn geschikt voor bij veel maaltijden van voorgerechten tot desserts…..” 
  • Kolkha Saperavi, 15,7/20, Zilveren medaille, lees de proefnotitie “…De Saperavi is een krachtig druivenras met veel neus en smaak maar de zachtheid doet mij zeker verwonderen…”
  • Winiveria Kisi 14,8/20, lees de proefnotitie
   “….deze Winiveria Kisi is geen doorsnee wijn, omdat het gemaakt is van een inheems druivenras : de Kisi druif en de eeuwenoude druiventeelttraditie is proefbaar. Kwaliteit, maar je moet er wel van houden…..
  • Winiveria Kisi Qvevri, 14,7/20, lees de proefnotitie
   “….Een karaktervolle, aromatische wijn. Zeker niet alledaags. Een aanrader voor iedere wijnliefhebber!….”
  • Kolkha Pirosmani, 14,5/20, lees de proefnotitie
   “….Deze Georgische Kolkha Pirosmani is (weer) een aparte en indrukwekkende wijn uit dit land. Goed vol, droog met een zoete touch….”
  • Kolkha Tvishi 14,4/20, lees de proefnotitie
   “….Weelderigheid en veel rijp fruit. Vooral de neus kan mij bekoren met een mooie zoet/zuur combinatie en zelfs mineralen…..”

Helaas uitverkocht:

  • Babaneuris Marani Saperavi, 18,1/20, Gouden medaille, lees de proefnotitie
   “…deze Babaneuris Marani Saperavi heeft het allemaal: diepgang, complexiteit en lengte. Ook kan ik een vergelijking maken met top Bordeaux wijnen, alleen is deze Saperavi veel en veel goedkoper…..”
  • Peradze Khashmi Saperavi, 17,6/20, 4 out of 4 stars, Gouden medaille, lees de proefnotitie
   “…Alles zit in deze Peradze Winery Saperavi. Iedere wijnliefhebber zou hiervan een doosje in zijn kelder moeten hebben…..”
  • Kakhuri Saperavi Reserva, 17,6/20, 4 out of 4 stars, Zilveren medaille, lees de proefnotitie
   “…ik heb al veel mooie wijnen mogen proeven als Vinoloog van de Wijnacademie, maar dit slaat veel. Een oude, maar mooie Saperavi die veel gelijkenis vertoont met een heel oude Bordeaux….”
  • Solomnishvili Saperavi, 17.3/20, 3.5 out of 4 stars sterren, lees de proefnotitie
   “…wat een wijn. Geen alledaagse cabernet sauvignon, maar een musculaire kerel met een gouden hartje. Prachtig complex kersenfruit, boterzacht…”
  • Ethno Mtsvane, 16,8/20, Zilveren medaille, lees de proefnotitie
   “…de Ethno Mtsvané is een zeer culinaire wijn. Een wijn die menige sommelier doet likkebaarden. Breed met veel tertiaire geuren en smaken. …”
  • Schuchmann Saperavi, 15,9/20, 3 out of 3 stars sterren, zilveren medaille, lees de proefnotitie
   “…Een mooie wijn. In de neus zou je zo een Grand Cru de Bordeaux uithalen; op de tong zou het m.i. wat breder moeten zijn, maar laten we even tot de werkelijkheid komen: deze wijn kost niet eens € 10!!…”
  • Vita Vinea Kisi 15,8/20, 2.5 out of 3 stars sterren, lees de proefnotitie
   “…de Vita Vinea Kisi tonen van een ‘passito’ uit Italië of een ‘eiswein’ uit Duitsland zonder zoet te zijn. Een perfecte harmonie tussen de verschillende smaken….”