De familie achter Ghvino

Wij zijn Peter en Mana en ons doel is het promoten van GeorgiëGhvino.nl | Mana en Peter Bleeker. Mana is van oorsprong Georgische en Peter Nederlands. Mana is in 2013 begonnen met een Georgisch catering bedrijf. In 2014 is zij daarnaast begonnen met het maken van cloisonné emaille sieraden en kunst. Dit is een zeer oude techniek waarvan de oorsprong onder andere tot Georgië te herleiden is. Later zijn wij gezamenlijk in 2016 begonnen met het verkopen van Georgische wijn. Dat heeft er wel toe geleid dat Mana helaas geen tijd meer heeft voor de catering, maar gelukkig zijn daarvoor inmiddels meerdere alternatieven.

Wij begonnen in 2016 met de wijnen via een goede vriend van ons in zuid-Frankrijk in te voeren. Dit gaf ons de gelegenheid om eerst alle facetten van het ondernemen onder de knie te krijgen en te leren welke wijnen men in Nederland erg kon waarderen. Eind 2017 hebben wij vervolgens de volgende stap gezet en zijn wij onze eigen selectie gaan maken in Georgië en zijn wij begonnen met directe import uit Georgië. Inmiddels (2020) hebben wij het grootste aanbod van eigen geïmporteerde Georgische wijnen in Nederland.

Er wordt ons wel eens gevraagd waarom we deze moeite nemen om zelf de wijnen te importeren (dat is nogal wat papierwerk en het is best een leertraject met vallen en opstaan). De reden hiervoor is dat we graag de wijnen hier in Nederland voor een zo aantrekkelijk mogelijk prijs op de markt brengen. Maar nog veel belangrijker: we willen graag dat de wijn hier aankomt in de allerbeste kwaliteit en conditie. 

Ghvino.nl | Vrachtwagen onderweg

Wanneer er namelijk weinig of geen additieven toevoegt worden aan de wijn, dan is het een delicaat product. Dat betekent bijvoorbeeld dat temperatuurschommelingen een negatief effect op de smaak en daarmee kwaliteit en conditie van de wijn kan hebben. En met een traject van ongeveer 4500 kilometer over bergpassen en het binnenland van bijvoorbeeld Rusland, komen er nogal wat temperatuurschommelingen op de wijn af. Daarom kiezen wij ervoor om de extra investering te doen in temperatuur gereguleerd transport. Dat is niet alleen duurder en minder eenvoudig beschikbaar, het maximaal gewicht dat ingeladen mag worden ligt ook ca. 2 ton lager. Het is dan ook niet gek dat andere importeurs voor een goedkopere en eenvoudigere methode kiezen. Maar het is ons er alles aan gelegen dat Georgië hier in Nederland en West-Europa de reputatie krijgt die het verdient: als het land dat geldt als de wieg van de wijn en waar de échte wijn vandaan komt. Wijn zoals het 8000 jaar geleden bedoeld was en nog steeds geproduceerd wordt.

Wat wij verder erg belangrijk vinden is dat wij wijn importeren van eerlijke en oprechte wijnmakers. Het liefst de kleinere familiebedrijven, maar wanneer het de grotere wijnbedrijven betreft is het heel belangrijk dat de wijn zijn eigen karakter heeft en niet beïnvloed wordt door het toevoegen van geur- kleur- en smaakstoffen. Dit leidt er wel toe dat er verschillen zijn tussen de jaargangen – de wijn in 2017 zal niet hetzelfde smaken als 2018. Maar dat is normaal wanneer er niet getemperd wordt met een wijn.

En wij kennen dan ook nagenoeg al onze wijnmakers. Minstens een keer per jaar reizen we af naar Georgië (ook om onze familie en vrienden te bezoeken) en dan bezoeken we ook alle wijnhuizen. Zo leren we elk jaar hoe de oogst verlopen is en proeven we welke wijnen geschikt zijn om op de Nederlandse markt, Georgië te vertegenwoordigen.