Saperavi druif

Saperavi druif

De Saperavi druif

De Saperavi druif is een licht zure, teinturier-type druif afkomstig uit Georgië. Deze druif wordt gebruikt om veel van onderscheidende wijnen van de regio te maken, samen met de Alexandreuli en Rkatsiteli druif rassen. De druif wordt inmiddels ook in andere landen geteeld zoals Amerika en Australië. De bladeren zijn 3-lobbig, groot en hebben rondingen. De druiven zelf zijn middelgroot tot groot. Ze zijn elliptisch van vorm, zijn donkerblauw van kleur, en hebben een dunne huid. De rijpingsperiode van deze druif is ongeveer 5 maanden.

De Saperavi wijn

Saperavi is ook de naam voor de rode wijn welke gemaakt wordt van de Saperavi druif. Deze wordt veelal geproduceerd in delen van Kakheti. Het is een extractieve wijn met een karakteristiek bouquet, een harmonieuze smaak en aangename samentrekking. De alcoholpercentages liggen tussen de 10,5-13% en een zuurgraad van ca. 5-7. Saperavi wijnen zijn substantiële diepe rode wijnen die geschikt zijn voor langere veroudering (afhankelijk van de productiemethode tot wel tot vijftig jaar). De druif heeft de potentie om hoge alcoholgehaltes te produceren en wordt veel gebruikt voor het mengen met andere minder sterke variëteiten. Het is de meest gebruikte druivensoort voor het maken van Georgische rode wijnen.

Klimaat

De Saperavi druif is een winterhard ras, bekend om zijn vermogen extreem koud weer te kunnen trotseren, en is daardoor populair voor de teelt in grote hoogtes en het binnenland. Het is een teinturier druif met het rode anthrocyanin in de druivenpulp en de huid. Dat deze druif wordt gebruikt als single-ras bij het maken van wijn is uniek. De meeste van dit type druifsoorten wordt gebruikt in kleine hoeveelheden, strikt voor het mengen.