Kakhuri Mtsvane druif

Kakhuri Mtsvane betekent letterlijk “groene Kakhuri Mtsvane | Ghvino.nlKakheti”, en wordt ook wel gewoon “Mtsvane” genoemd. De Mtsvane Kakhuri is een van de zes verschillende Mtsvane-variaties die in heel Georgië voorkomen, elk met een andere DNA-vingerafdruk en elk genoemd naar de oorsprong van zijn groei. De vijflobbige bladeren van Mtsvane Kakhuri, welke ouder is dan de Rkatsiteli druif, zijn donkergroen en trechtervormig; de middelgrote trossen kunnen behoorlijk dicht zijn, soms met één schouder en middelgrote bessen.
 
De soort ontluikt laat, meestal eind april en rijpt in het middenseizoen, in de laatste twee weken van september, nog vóór de Rkatsiteli druif. Het is een makkelijke groep om uit te kiezen. Het hoopt suiker gemakkelijk op en behoudt toch een hoge zuurgraad, vandaar zijn geschiktheid voor zoete, versterkte wijnen. De wijn opbrengsten van de druif zijn genereus, hoewel de wijnstok zeer vatbaar is voor meeldauw en wordt beschouwd als gevoelig voor de omgeving en eist dus een aandachtige teelt. Het is echter relatief ongevoelig voor wintervorst. Mtsvane Kakhuri groeit goed op de kalkrijke bodems in Kakheti, in het zuidoosten van Georgië, met name in de benamingen van Tsinandali, Manavi, Gurdjaani, Vazisubani en Kardenakhi.
 
Wanneer gevinifieerd in een Europese stijl, heeft de jonge droge, witte wijn vaak een groenige stro-tint. Mtsvane Kakhuri verleent verse witte perzik, bloemen, citrus en tropische aroma’s, met een licht-minerale ondertoon. Het is vrij donker en zal meer abrikoos en steenfruit tonen wanneer gevinifieerd in qvevri. Een aromatische variëteit, het oxideert gemakkelijk, en tenzij gevinifieerd in qvevri, vereist het een gevoelige anaërobe behandeling. Als alternatief kan zij worden gemengd met een percentage Kisi of Rkatsiteli; Mtsvane Kakhuri voegt dan aromatische hoge tonen en complexiteit toe, de andere soorten remmen oxidatie af.
 
De Mtsvane Kakhuri is een solo-uitvoerder in de PDO Manavi, een droge witte wijn uit de regio met een gelijknamige naam in Kacheti. Tot 20% van Mtsvane Kakhuri kan worden gemengd met Rkatsiteli voor de klassieke BOB van Tsinandali. Mtsvane Kakhuri kan ook een kleine rol spelen in versterkte wijnen zoals Kardenakhi. Het is ook geschikt als tafeldruif. Er waren 249 hectaren geplant in 2004.
Cannot call API for app 380204239234502 on behalf of user 3576890282341594