Een wijnmakersfamilie’s reputatie

De heuvels rondom het dorp Gyümölcsény zijn prachtig.
Een aantal kleine verwaarloosde wijngaarden vroeg om herstel in oude glorie en ik wist meteen dat ik dat wilde doen.“De plek heeft mij gekozen”. Op deze paradijselijke plek maak ik mijn droom waar: samen met mensen uit het dorp ontwikkel en exploiteer ik het wijngoed Hegyem, Hongaars voor ‘mijn berg’.

ik raakte op slag verliefd op de plek boven op de berg Szőlőhegy

In 2005 zijn we gestart met ongeveer een halve hectare grond die bij­na voor de helft beplant was met rode en witte druivenstokken. Inmiddels is 1,2 hectare beplant en in productie. In 2016/2017 planten we opnieuw ca 1.000 wijnstokken. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de investeringen van de vrienden van Hegyem. De opbrengst van de ranken neemt jaar na jaar toe, maar we houden de kwaliteit van de druiven nauwlettend in de gaten. Kwaliteit gaat bij ons voor kwantiteit.

Ik was al jaren bovenmatig geïnteresseerd in wijn maar het echte vak heb ik pas geleerd in de wijngaard en in de kelder.

We zijn nu met een vast team van 3 mensen en in het seizoen werken los-vast nog een paar mensen mee. We beheren samen de wijngaarden en de wijnmakerij. Éva en Balázs gaan over het werk in de wijngaard en Cisca is de wijnmaakster en maakt de belangrijke keuzes in de kelder en in de wijngaard. Met de ontwikkeling van het wijngoed is er structurele werkgelegenheid in het dorp teruggebracht.

Ghvino.nl | Hegyem wijngaard
Ghvino.nl | Hegyem wijngaard
Ghvino.nl | Hehgyem

De wijngaard

Op onze hellingen staan de volgende rassen aangeplant: Kékfrankos (rood), Syrah (rood), Zöld Veltelini (wit), Muscat Blanc (wit) en verschillende Rizlingsoorten (wit). In 2015 zijn we officieel een biologische wijngaard geworden. De rode wijnen die we produceren zijn volledig biologisch. Voor de witte wijnen is het nog niet zover. Die worden nu ongeveer voor 50% van biologische druiven gemaakt. Het maakproces van de wijn zelf voldoet wel al aan de biologische eisen.

We willen onze wijngaarden duurzaam beheren, daarom werken we biologisch. Een gezonde grond is de basis voor gezonde en karakteristieke druiven.

Onze wijnen worden ambachtelijk gemaakt met moderne kennis en technieken. Onze filosofie is om wijnen te maken waarbij we de wijn in het wordingsproces volgen en we de wijn zoveel mogelijk zonder extra ingrepen tot hun expressie willen laten komen. We gebruiken sulfiet, dat is nodig om de wijn goed houdbaar te maken en zuiver te houden. We doen dat op een slimme manier zodat we de totale hoeveelheid zo laag mogelijk houden. We zitten doorgaans op de helft tot twee derde van de norm voor biologische wijnen.

Een paar mooie weetjes over Hegyem:

  • Hegyem werkt met Hongaarse eiken, die geven een hint van chocolade aan onze rode wijnen.
  • Hun rode wijnen krijgen 9 maanden vatrijping.
  • Hierdoor en door de vergisting op open kuipen zijn onze wijnen rond de 12,5% alchohol.
  • De wijnen van Hegyem zijn laag in sulfiet, We gebruiken ongeveer de helft van de wettelijke norm voor Biowijnen.
  • De druiven zijn biologisch geteeld, en ze worden op biologische wijze verwerkt tot echt biowijnen.