Rkatsiteli druif

Rkatsiteli druif | Ghvino.nlDe Rkatsiteli druif, wiens naam “rode stengel” (rka = vine cane; tsiteli = red) betekent, is de voornaamste witte druivensoort in Georgië, die 43% van alle wijngaard aanplantingen, ca. 20.000 hectare omvat. De exacte tijd van zijn oorsprong is onzeker, maar hij is inheems in Kakheti in het oosten van Georgië en wordt door de hele provincie gekweekt, evenals in Kartli. Rkatsiteli heeft de voorkeur van telers omdat het minder kieskeurig is wat betreft de locatie en relatief hoge suikers kan bereiken met behoud van de zuurgraad; moderne bottelingen kunnen gemakkelijk 13% alcohol bevatten. Het is aantoonbaar het meest expressief als het wordt gekweekt in het noordwestelijke deel van de Alazani-vallei in de Akhmeta-Ikalto-zone, in de dorpen Kondoli, Tsinandali, Kisiskhevi, Vazisubani en Mukuzani.
 
De cilindrische, middelgrote bossen van de Rkatsiteli bevatten middelgrote, ovale bessen. Wanneer ze droog worden gekweekt, krijgen de druiven een roze geelachtige tint. Eindelijk ontluikend (eind april) en laat rijpend (begin oktober, na Mtsvane Kakhuri), voor vitis vinifera, is Rkatsiteli relatief resistent tegen valse meeldauw als het in Kakheti wordt verbouwd. Het is minder resistent in de westelijke, meer vochtige gebieden. Met een winterharde wijnstok, is hij  bestand tegen de meeste wintervorst.
 
Rkatsiteli wordt geproduceerd door middel van zowel de traditionele Qvevri als Europese vinificatie methoden en is de belangrijkste druif in de meeste Kakhetiaanse witte wijnen. Omdat Rkatsiteli relatief stille aroma’s heeft, wordt het vaak vermengd met 15-20 procent Mtsvane Kakhuri. Zoals voor de PDO’s Gurjaani, Tsinandali en Vazisubani om sterk aromaten toe te voegen en de resulterende wijn te verzachten. Wanneer gevinifieerd in Europese methode (traditionele vinificatie), biedt de Rkatsiteli druif subtiele florale aroma’s met toetsen van citrus, kweepeer en appel. Als de Rkatsiteli gevinifieerd wordt in de  qvevri, is de wijn meestal krachtiger en matig tannine rijk, met een frisse zuurgraad. De oxidatieve behandeling lokt smaken uit van honing, gedroogde sinaasappelschil, specerijen, abrikozen en ander steenfruit. Rkatsiteli wordt overwegend gevinifieerd in een droge stijl, maar het is ook een belangrijke druivensoort in de BOB Kardenakhi, een versterkte wijn, en is geschikt voor alle wijnsoorten. Georgiërs drinken de Rkatsiteli wijn vaak als een tafelwijn. Vanaf 2014 zijn er meer dan 20.000 hectare Rkatsiteli geplant in Georgia.

Rkatsiteli wijnen