Wordt de wijn daar lekkerder van?

Het antwoord daarop is natuurlijk: Nee. De wijn die Georgië Wijnland | Ghvino.nlje voor je hebt staan wordt niet beter of slechter bij de reputatie van het land waar deze gemaakt wordt. Daar komen hele andere factoren bij kijken als terroir, druif, wijnmaker en de techniek. En het is natuurlijk ook heel belangrijk op welke temperatuur je de wijn drinkt en wat voor lekker hapje je daarbij eet. Al die factoren bepalen hoe de wijn je die avond gaat smaken.

Maar, als het gaat om het uitzoeken van de wijn, is de reputatie van een wijnland en de daaraan gekoppelde historie wel degelijk van belang. Ga eens naar de winkel en voor die muur van wijnen staan en dan een selectie maken. Als je geen regelmatige wijnproever bent, ga je dan al snel naar een Frans of een Italiaans wijntje kijken: logisch, dat zijn dé wijnlanden bij uitstek natuurlijk. En die reputatie hebben ze jarenlang opgebouwd en ook terecht verdiend. Maar, welke geweldige wijnen laat je tijdens deze keuze links liggen en zul je nooit proeven omdat de druivensoorten onbekend zijn en het land de vraag oproept: “maken ze daar ook wijn?”.

Gemiste kansen

Giorgi Solomnishvili | Ghvino.nlEr zijn enorm veel landen welke wij hier in West-Europa nog niet (h-)erkennen als een gevestigd wijnland terwijl ze soms al duizenden jaren langer wijn maken dan de landen die wij beschouwen als de oorsprong van de wijn zoals Frankrijk en Italië. En deze landen kennen niet alleen hele mooie wijngebieden, maar ook nog eens een groot scala aan prachtige druifsoorten die wij hier nog niet kennen. Met mooie, moeilijk uit te spreken namen. Deze landen hebben vaak al een gevestigde reputatie als het om wijn maken gaat, alleen nog niet hier in West-Europa.

Neem nu Georgië als voorbeeld: binnen de Sovjet-Unie was het algemeen bekend dat als je een goede wijn wilde hebben, er “made in Georgia” op stond (maar dan in het Russisch natuurlijk). De reputatie was zelfs zo belangrijk dat zij ook hun schandaaltjes hadden zoals Frankrijk en Italië waar er werd gesjoemeld met de afkomst van de wijn.

Georgië is nog een heel eind verwijderd van de reputatie van Frankrijk en Italië als wijnland en dat is best jammer. Zeker als je weet dat er geen enkel land zo verweven is met de cultuur en kunst van het wijn maken als Georgië. Bijna elke familie maakt wel zijn eigen wijn, met druiven die ze groeien in de tuin van het huis in het dorp. Het schrift is gebaseerd op de vorm van de druivenranken en moeder Georgië (welke symbool staat voor de Georgiër) houdt van oudsher een kom in haar hand voor de gasten die te vriend komen.

Ere wie ere toekomt

Naast de gemiste kans omdat men deze wijnen en Georgië Wijnland | Ghvino.nlwijn-landen niet als zodanig (h-)erkent, is er nog het stukje erkenning. In (West-) Europa zijn we erg goed om ons zaken “eigen te maken” en zelfs zo ver gaan als dat wij iedereen doen geloven dat wij de oorsprong zijn van veel producten. Denk aan de tulpen, thee en aardappelen. Allen vinden ze hun oorsprong van buiten Europa, maar worden ze geacht hier te zijn ontstaan.

Als je uit Europa komt, dan is dat natuurlijk hartstikke mooi, zeker vanuit een marketing oogpunt: “Tulpen uit Amsterdam!”. Maar als land waar het product zijn oorsprong vind, of zelfs voor het eerst uitgevonden is zoals wijn in Georgië, dan is het soms niet zo leuk om te horen: “ik wist niet dat ze in Georgië ook wijn maken, kunnen ze dat een beetje?”.

De lange weg

Maar, langzaam maar zeker begint Georgië meer reputatie te krijgen als wijnland. Men begint te leren over de 8000 jaar (wijn) historie die zij heeft en staan open voor de nieuwe smaakervaringen die de wijnen uit dit prachtige land te bieden hebben. En Frankrijk heeft zelfs Georgië de eer toegekend Georgische wijnreizen | Ghvino.nldoor in Okt-Nov 2017 midden in Bordeaux een expositie te houden over Georgische wijnen en de door Unesco tot wereld erfgoed uitgeroepen Qvevri wijnproductie methode.

Er zijn echter nog wel wat taboes te doorbreken zoals de terminologie die verward wordt (er zit een wezenlijk verschil tussen een amfoor en een qvevri, en in Georgië maken ze amber wijn, geen oranje wijn). Daarnaast heeft men nog wel eens moeite om aan met name de Amber wijn te wennen, logisch aangezien het een geheel nieuwe smaakervaring is. Maar als men eraan went en het leert te drinken, dan is het een mooie aanvulling op het assortiment hier in Europa.

Conclusie

Wanneer je de volgende keer een lekker wijntje uitzoekt om samen met vrienden en familie van te genieten, denk dan eens aan een goed Georgisch flesje. Alle verkopers van Georgische wijnen hier in Nederland helpen je graag met een wijn uitzoeken die bij je smaak past.

Cannot call API for app 380204239234502 on behalf of user 3576890282341594